Sivun näyttöjä yhteensä

13.12.2012

Jouluruokia ja -leivonnaisia

Painekattilallisen palsternakkoja kiehautin, kuorin ja hienonsin soseeksi. Lisäsin desin korppujauhoja turpoamaan parissa desissä laktoositonta kevytkermaa. Maustoin seoksen lisäämällä 2 tl suolaa, 3/4 tl valkopippuria, saman verran inkivääriä ja muskottipähkinää sekä lähes desin hunajaa. Laitoin vielä puolisen litraa laktoositonta maitoa löysykkeeksi ja ainekset neljään 3/4 litran vuokaan, päälle ripauksen korppujauhoa ja hieman voinokareita ja uuniin pariksi tunniksi noin 150 asteen lämpöön. 
Palsternakkalaatikkoa olen tehnyt parina edellisenäkin joulunaluksena joululaatikoiksi, koska meidän väki ei paljoa piittaa hämäläisestä imelletystä perunalaatikosta minua lukuunottamatta.
 
Eilen tein hedelmäkakun. Siinä oli 250 g laktoositonta margariinia, 2,5 dl sokeria, 4 kananmunaa, 4,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 6 dl erilaisia pilkottuja kuivahedelmiä ja sukaattia ja 1 dl mantelirouhetta. Rasvan ja sokerin vaahdotin, lisäsin munat ja sitten jauhot leivinjauheenkera ja lopuksi hedelmä-mantelisekoituksen. Paistoin sitä 150 asteessa puolitoista tuntia.

Eilen tein myös lusikkaleipätaikinan, ja  illalla paistoimme 4 pellillistä lusikkaleipiä. 400 g voita kiehautin noin 15 minuuttia kattilanpohjalla, lisäsin 4 dl sokeria, jäähdytin  ja lisäsin 8 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta ja 2 rkl vanilliinisokeria taikinaan. Tänään sitten täytettiin lusikkaleivät osin viinihyytelöllä, osin tyrnihyytelöllä ja osin karhunvattuhyytelöllä. Sopivan teelusikan etsimistä oli ennen leivonnaisten saamista pellille. Lopulta muistin, minne olin säilönyt juuri ne oikeankokoiset lusikat. Ehkä ensi vuonna muistan paremmin!

 Tein taatelikakun perinteisellä reseptilläni samantien kaksinkertaisen annoksen. 2 pakettia taateleita eli 500 grammaa ja 6 dl vettä, keitin soseeksi teräskattilassa, lisäsin kuumaan seokseen 6 dl sokeria ja 400 grammaa laktoositonta margariinia. Kun seos oli jäähtynyt, sekoitin  kuusi kananmunaa yksitellen sekä sitten yhdessä kuivat ainekset: 4 tl vaniljasokeria, 2 tl soodaa, 4 tl leivinjauhetta ja 6 desiä vehnäjauhoja. Voitelin ja korppujauhotin yhden vuoan ja kaksi muuta saivat leivinpaperin pohjalleen ja reunoilleen. Paistoin 200 asteessa noin 50 minuuttia.

5 kommenttia:

Maca kirjoitti...

Taatelikakku on hyvän makuinen kakku.

kosotäti kirjoitti...

Joulun ajan leipomukset on alullaan meilläkin., mausteiden tuoksu leijaillee.

pappilanmummo kirjoitti...

Niitä pitää tehdä joka jouluksi.

pappilanmummo kirjoitti...

Mausteiden tuoksut ovat joulun tuoksuja

Unknown kirjoitti...

Olipa kiva kun kirjoitit tuosta teestä.
Olen usein ajatellut, että mitä kahvin juojat tuumaisi, kun laittasi murukahvia pöytään, että sekoita itse.
Kyllä kunnon haudutettu tee on hyvää.
Usein tarjotaan sitä iänikuista Liptonia, vaikka kaupat on pullollaan erilaisia makuja. Itse olen koukussa vihreään teehen.