Sivun näyttöjä yhteensä

7.1.2013

Selkäviikot eli härkäviikot alkavat loppiaisesta

  
"Kun viisaat itämaasta luo seimen saapuivat,
he tiedon kuninkaasta ja tähden tunsivat.
Nyt meitä sanan tähti johdattaa luoksesi.
Se taivaastasi lähti valoksi, oppaaksi."
(Virsi 45:2)
Eilen oli loppiainen. Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, vanhempi kuin joulu. Loppiainen vakiintui jo 200-luvulla, jolloin sitä vietettiin Jeesuksen syntymäjuhlana. Loppiaista saatetaan vielä nykyään sanoa vanhaksi jouluksi. 
Loppiaisen evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Tietäjät olivat vieraiden kansojen edustajia. Tämä osoittaa, että Kristus on valo kaikille maailman kansoille. Loppiainen muistuttaa meitä sitä kautta kirkon lähetystehtävästä.
Tietäjien oppaana toimi taivaalle syttynyt suuri tähti, joka oli kuninkaan syntymän merkki. Monia tutkijoita on askarruttanut tähden salaisuus sekä se, mistä itämaan viisaat miehet olivat sen saaneet tietää. Tietäjien tietoon on luonnollinenkin selitys. Juutalaiset näet olivat pitkään maapaossa Babyloniassa pyhine kirjoituksineen. On mahdollista, että heidän kauttaan levisi tieto Messias-ennustuksista ja nousevasta tähdestä.

 Eilen ajelin taas messuun samoja liukkaita teitä kuin edellisenäkin päivänä. Kun messu oli vasta puoliltapäivin, niin päivä kului yllättävän sukkelaan. Messun jälkeen olin vielä kyläilemässä sukulaisissa. Oli mielenkiintoista jutella maukkaan aterian äärellä suvun vaiheista ja löytää monia yhtymäkohtia toinen toisiimme. Illalla vielä taas pelasimme lentopalloa vauhdikkaasti pari tuntia.
 
Tämä päivä on hurahtanut myös nopeasti. Kerkisin sentään ladulle kymmenen asteen pakkasessa hiihtämään sen tavallisen kierrokseni. Puut ja pensaat olivat huurteisina. Huomiseksi on luvattu jo toisenlaista säätä: lämpimämpää ja hiutaloimista. Vanha kansa sanoikin, että vasta puolet talven lumista on satanut loppiaiseen mennessä.

Joulun jälkeisestä pyhättömästä kaudesta voidaan käyttää nimityksiä härkäviikot tai selkäviikot. Edellinen viittaa siihen, että joulun jälkeen on taas tehtävä raskasta työtä, ja lienee saanut alkunsa sillä alueella, jolla härkiä on käytetty vetojuhtina. Jälkimmäisessä selkä tarkoittaa talvenselkää.

Ei kommentteja: