Sivun näyttöjä yhteensä

20.2.2016

Pena

Elokuvissa käyminen on aina elämys. Niin tänäänkin elokuva nimeltä Pena kosketti, Sormusen Penasta  tehty dokumenttielokuva. Sormusen Pentti oli vuodesta 1948 Lahdessa seurakunnan poikatyöntekijänä.
Legendaarinen Pena kokosi kerhoiltoihin satoja poikia eri puolilta Lahtea. Poikien kokoontuminen päättyi aina Penan kertomaan jännäriin, joka jäi ilta illalta niin jännään paikkaan, että oli pakko tulla seuraavallakin kerralla. Ja aina illat päättyivät virteen Oi Herra luoksein jää kuten myös tämä elokuva tänään.

Pena-dokumentin käsikirjoittaja ja kuvaaja Kari Vähävuori oli saanut aikaan todella koskettavan.   Kari Vähävuori oli etsinyt entisiä kerholaisia kertomaan muistojaan ja niitä muistojahan riitti ja riittää. Oli Harjunalustan seurakuntakodista, oli Heinäsaaresta, oli puhallinsoittokunnasta, oli partiolaisista, oli monenlaista tapahtumista ja Penan idearikkaasta toiminnasta poikien kanssa.

Puhallinorkesteri on perustettu vuonna 1949.  Orkesterin toiminta oli osa Lahden seurakuntien nuorisotyötä. Orkesteri sai alkunsa, kun legendaarinen seurakunnan poikatyöpioneeri Pentti Sormunen keksi antaa pojanviikareille käteen soittimet. Soittimien hankintakin sodan jälkeen oli oma operaationsa. Asemarakennuksen jostakin kellarista löytyi puulaatikko, jossa oli suojeluskuntien vanhoja soittimia, jotka sitten kunnostettiin.

Seurakunnilla oli lähiöissä poikakerhoja ja poikailtoja, jotka kokosivat säännöllisesti joka viikko satamäärin osallistujia. Pentti ”Pena” Sormunen oli kiinnostunut poikakerhotyön lisäksi myös partiosta ja NMKY:n eli Namikan toiminnasta. Koska Harjunalustan Siniveljien perustaja Pena Sormunen oli Namikan kannattaja, sen vuoksi NMKY:n tunnus on havaittavissa myös Harjunalustan Siniveljien lipussa ja huivimerkissä.

Muistoissa Heinäsaaressa paistoi aina aurinko. Tuhannet lahtelaiset ovat leireilleet Heinäsaaressa jo seitsemällä vuosikymmenellä. Lahden seurakunta sai saaren leiripaikakseen vuonna 1945.  Pena oli sen idean saanut ja saanut seurakunnan ostamaan tuon saaren. Ensimmäinen poikaleiri työntyi saareen lepikon läpi, ja poikaleirin voimin rakennettiin pari vuotta myöhemmin saunakin. Yhdellä leirillä saattoi olla sata poikaa. Aluksi - ja vielä pitkään - pojat nukkuivat teltoissa ja männikössä oli riukula.

Oli meitä katsojia paljon Kino Iiriksessä muistelemassa Penaa. Monet seurakuntapojat ja työtoveritkin.

Dokumentti Pentti Sormusesta kuuluu Lahden videokuvaajien Lahti-aiheisiin perinnefilmeihin.

Ei kommentteja: